Optimization of Roasting Conditions of Polygonatum sibiricum Roots by a Pressure Roaster

가압볶음장치에서 둥굴레(황정) 근경의 볶음조건 최적화

  • 권중호 (경북대학교 식품공학과) ;
  • 김만배 (경남농촌진흥원 함양약초시험장) ;
  • 김동길 (경남농촌진흥원 함양약초시험장) ;
  • 이기동 (경북대학교 식품공학과)
  • Published : 1998.02.01

Abstract

This work was designed to determine the optimum roasting conditions with application of a pressure roaster for improving the roasting process of the Polygonatum sibiricum tea which has been roasting with a traditional method. Soluble solid content of the Polygonatum cibiricum tea was 63.16% in the tea roasted at 0.85kgf/$\textrm{cm}^2$(roasting pressure) and 13.9min(roasting time) which were maximum point by the ridge analysis. The optimum conditions predicted for each corresponding sensory properties of the Polygonatum cibirium tea were 0.87kgf/$\textrm{cm}^2$ and 9.2min in color, 0.89kgf/$\textrm{cm}^2$ and 9.7min in sweet 0.72kgf/$\textrm{cm}^2$ and 5.4min in burnt flavor, 0.89kgf/$\textrm{cm}^2$ and 9.9min in appetizing flavor, 0.87kgf/$\textrm{cm}^2$ and 9.3min in aftertaste, 0.89kgf/$\textrm{cm}^2$ and 10.0min in aroma, and 0.88kgf/$\textrm{cm}^2$ and 9.6min in overall acceptability of the tea. The optimum conditions based on the soluble solid content and sensory properties of the Polygonatum cibiricum tea, were 0.83~0.88kgf/$\textrm{cm}^2$ and 9.7~10.4min.

References

  1. 한국식물검색도감 고경식
  2. 산야초의 이해(허브의 지식과 이용) 박철호;안상득;장병호;함승시
  3. 약초의 성분과 이용 최옥자
  4. 덕성여자대학교 석사학위논문 둥글레(Polygonatum odoratum) BuOH추출물의 재분획물이 당뇨 유발 흰쥐의 혈당 수준에 미치는 영향 이언숙
  5. 한국영양학회지 v.28 둥글레 추출물의 당뇨 유발 흰쥐에 대한 혈당 강하효과 임숙자;김계진
  6. 경북대학교 석사학위논문 종자 및 볶음처리가 둥글레의 이화학적 특성에 미치는 영향 임종호
  7. 한국식품영양학회지 v.26 볶음처리에 따른 중글레 갈변 반응 기질의 동적변화 류기철;이기동;권중호
  8. 한국식품영양학회지 v.26 둥글레의 볶음처리에 따른 색도 변화와 관능적 특성 최적화 류기철;정형욱;이기동;권중호
  9. 한국식품영양학회지 v.26 느타리버섯 통조림제조에 있어서 관능적 특성의 최적화 이기동;권중호;김진구;김현구
  10. 현대실엄 계획법 박성현