Photochemical and Thermal Reaction Mechanism for the Reaction of Carcinogenic Molecules and Food Reservatives

발암성 분자와 식품보존제의 광화학 및 열적 반응메카니즘

  • 김민식 (경남정보대학 식품화공학부) ;
  • 채기수 (경남정보대학 식품화공학부) ;
  • 김갑순 (경남정보대학 식품화공학부) ;
  • 성대동 (동아대학교 화학과)
  • Published : 1998.06.01

Abstract

The photochemical carcinogenic reaction mechanism and molecular carcinogenic intensity through the reaction of dibromo carbene and diazomethane with dehydroacetic acid and coumarin have been studied under the two kinds of photolysis. The reaction intensities show the degree of carcinogenic activity. Under the condition of UV/vis light source, the yield of high toxic carcinogenetic carbene intermediate is produced less than those of the laser flash photolysis.

Seyferth 시약인 phenyl(tribromomethyl) mercury 및 diazomethane의 식품보존제인 dehydroacetic acid 및 coumarin과의 발암성과 그 반응기작을 분자 구조적 관점에서 알아보기 위하여 UV/vis 조건과 laser flash photolysis 시켰을 때의 결과는 다음과 같다. 1. Diazomethane과 Phenyl(tribromomethyl) mercury와 dehydroacetic acid와 diazomethane과의 반응은 광화학적 분해 반응에서 생성된 : CBr2와 : CH2 카르벤 중간체의 이탈기 효과에 따라 발암성이 크게 나타났다. 2. laser flash photolysis 상에서 반응시켰을 때 식품보존제의 발암성이 UV/vis 상에서의 photolysis 때보다 크게 나타났다.